Vanhassa vara parempi!

XI Vanhan musiikin tapahtuma Imatran kirkoissa 21.–24.8.2011

- - -

Esittely

Vanhassa vara parempi! –tapahtuma järjestetään Imatralla nyt jo yhdettätoista kertaa. Teemasäveltäjiksi valikoituivat tällä kertaa kaksi merkittävimpiin Venetsiassa vaikuttaneisiin säveltäjiin lukeutuvat Claudio Monteverdi (1567–1643) ja Antonio Vivaldi (1678–1741). Ensin mainitun syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 444 vuotta ja jälkimmäisen syntymästä 333 vuotta.

Vakiintunut perinnehän on, että vain ns. pyöreitä vuosia juhlitaan tai muistellaan, mutta tätä havaitsemaani hauskaa sattumaa en malttanut olla noteeraamatta. Sonus Borealis –yhtyeessäkin monesti mukana ollut luutisti-laulaja Tuukka Terho kehitti em. seikoista seuraavan laskutoimituksen: 444+333=777.

Kun kuluvasta vuodesta 2011 vähennetään 777, saadaan tulokseksi 1234! Tätä ideaa vaimoni Heini kehitti vielä huomatessaan, että 1+2+3+4=10. Luku 10 sopii tämän vuoden festivaaliimme varsin hyvin, sillä tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten! Näitä numerologisia yhteensattumia tärkeämpää on toki kuitenkin se, että esitettävä musiikki on hyvää, ja voin vakuuttaa, että sitä se ehdottomasti on.

Ohjelma

Sunnuntaisessa avajaiskonsertissa Tainionkosken kirkossa vie vanhan musiikin laulu- ja soitinyhtye Sonus Borealis kuulijansa Venetsiaan, jossa molemmat edellä mainitut säveltäjät tekivät suurimman osan elämäntyöstään.

Maanantain konsertissa pääosasssa on kosmopoliittisäveltäjä Georg Muffat. Hänen teostensa parhaimmistoa esittävät maamme vanhan musiikin kärkinimiin kuuluvat Petri Tapio Mattson ja Markku Mäkinen.

Tiistai-iltana Imatrankosken kirkossa esiintyvät keskiajan musiikista koostuvassa konsertissa multi-osaajat Uli Kontu-Korhonen ja Timo Peedu.

Tapahtuma päättyy keskiviikkoiltana Kolmen Ristin Kirkossa samoissa tunnelmissa ja saman yhtyeen voimin kuin avajaiskonsertissa, mutta kuitenkin eri miehityksellä ja ohjelmistolla.

Iltapäivämusiikki

Vanhassa vara parempi! -festivaaliin kuuluu edellä mainittujen konserttien ohella kolme noin puolen tunnin mittaista Iltapäivämusiikki-tilaisuutta (maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona).

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy; iltakonserttien käsiohjelmien hinta on 10 euroa.

Tervetuloa!

Johannes Vesterinen
Imatrankosken kirkkoalueen kanttori
Vanhassa vara parempi! -tapahtuman taiteellinen johtaja