Vanhassa vara parempi!

XX Vanhan musiikin festivaali Imatralla 4.–6.9.2022

- - -

Arto Järvelä

Arto Järvelä on yksi tunnetuimmista suomalaisista pelimanneista. Hän kuuluu kaustislaiseen Järvelän pelimannisukuun. Isä Aarne ja faari Johannes ovat mestaripelimanneja ja suvun pelimanneja on ollut jo 1700-luvun alussa.

Arto on esiintynyt soolona ja eri kokoonpanojensa kanssa yli 40 maassa. Arto Järvelä on opiskellut Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla josta valmistui musiikin maisteriksi 1994. Hän on toiminut opettajana osastolla vuodesta 1988 ja on opettanut myös lukuisilla kansanmusiikkikurseilla eri maissa – nykyään muusikkona kansanmusiikkiyhtye Tallarissa.

Hän on levyttänyt 6 soololevyä, eri yhtyeidensä kanssa n. 60 levyä ja on vierailemassa yli sadalla koti- ja ulkomaisella äänitteellä. Hänet tunnetaan Konsta Jylhä -kilpailun voittajana Kaustinen sekä Pelimannimestari, Miehikkälä 2013.

Pääsoitin on viulu, muita soittimia mm. nyckelharpa, esseharpa, kantele, mandoliini ja jouhikko. Laaja sävellys-, sovitus- ja sanoitustuotanto pääasiassa yhtyeille joissa Arto soittaa, Kokonaisteosmäärä n. 460. Edelleen muusikkona myös mm. Salamakannel, Ampron Prunni, WAO ja JPP -yhtyeissä.