Vanhassa vara parempi!

XV Vanhan musiikin festivaali Imatralla 16.–19.8.2015

- - -

Lauluyhtye Heinavanker

Heinavanker

Heinavankerin muusikkojen yhdessä laulaminen alkoi 1980-luvulla Linnamuusikud-studiossa, itsenäisenä ryhmänä toimitaan vuodesta 1996 lähtien. Osa alkuperäisestä kokoonpanosta jatkaa vieläkin, samalla olemme integroineet mukaan nuoria ja sillä lailla on aina ollut joustava kehitysprosessi meneillä. Yhtyeen taiteellinen johtaja Margo Kõlar johtaa Eestin Musiikkiakademiassa elektronisen musiikin osastoa ja on sen ohessa myöskin aktiivinen säveltäjä.

Nimi Heinavanker (suom. Heinävankkurit) otettiin käyttöön Hieronymus Boschin (1453–1516) samannimisen alttarimaalauksen mukaan. Tänä päivänä on huomattava osa Heinavanker-yhtyeen toiminnassa kirkkokonserteilla ja äänityksillä.

Ohjelmisto perustuu pääasiallisesti Hansaliittoon kuuluneen Tallinnan kukoistuskauden kristillisen musiikkiin, keskiaikaisesta gregoriaanisesta koraalista barokkiin. Tärkeä rooli on myöskin Viron nykymuusikilla (monet laulajista ovat koulutukseltaan säveltäjät). Lähinnä vokaalimusiikkiin keskittynyt yhtyeellä on aika tiivis yhteistyö monen orkesterin kanssa ja näin olleen on ohjelmassa myöskin kirkkomusiikin suurteoksia barokista nykyaikaan.