Vanhassa vara parempi!

XIII Vanhan musiikin festivaali Imatralla 18.–23.8.2013

- - -

Mika Suihkonen

Mika Suihkonen

Sellonsoiton opettaja Csaba Szilvay sytytti Mikassa rakkauden klassiseen musiikkiin 1970- luvulla ja vaikutti ratkaisevasti siihen, että kontulalaisesta koripalloilijasta tuli muusikko.

Helsingin Juniorijouset, Helsingin Kamarijouset ja Sibelius-lukio vaikuttivat monin tavoin siihen, millaiseksi Mikan muusikkopersoona muokkautui. Lukioajan ystävien kanssa perustettu vanhan musiikin yhtye Battalia on yhä Mikan tärkein foorumi musiikissa, ja sen jäsenet merkittäviä tekijöitä hänen kehityksessään soittajana. Opettajista tärkeimpiä ovat Szilvayn lisäksi olleet Sarah Cunningham, Andrew Lawrence-King ja Wieland Kuijken. Mika suoritti gambansoiton diplomitutkinnon Sibelius-Akatemiassa vuonna 1993, piti ensikonserttinsa vuonna 1999 ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2002. Hänen ensimmäinen soololevynsä La Gamba ilmestyi syyskuussa 2010.

J.S. Bach, Monteverdi, Purcell, Charpentier, Buxtehude, Schütz, Tunder ja Bruhns ovat Mikan lempisäveltäjiä, uudemmasta musiikista Brahms, Richard Strauss, Bártòk ja Shostakovits. Hän ihailee suomalaisia jazzmuusikoita, rakastaa rockabillyä ja doowopia, mutta jos hänet pakotettaisiin valitsemaan musiikkia autiolle saarelle, hän päätyisi Bachin kantaatteihin.

Mikalla on neljä soitinta ja kolme jousta: viola da gamba (Guy Derat 1990), barokkisello (Ilkka Vainio 1996), violone (Bastian Muthesius 1991) ja tenorigamba (Wang 2008). Jouset on tehnyt Luis Emilio Rodriguez.