Vanhassa vara parempi!

IX Vanhan musiikin tapahtuma Imatran kirkoissa 16.–19.8.2009

- - -

Regina Caeli

Regina Caeli

Pia Freund

Sopraano Pia Freund opiskeli ensin Turun konservatoriossa, josta hän siirtyi vuonna 1991 Sibelius-Akatemian oopperakoulutuslinjalle. Yksinlaulua hänelle opettivat vuorollaan Ritva Auvinen ja Soile Isokoski.

Pia Freund voitti Timo Mustakallion -laulukilpailun heinäkuussa 1991; Kangasniemen laulukilpailu päättyi samana vuonna yhtä voitokkaasti.

Tammikuussa 1992 hän voitti Lappeenrannan laulukilpailun, saaden kohta Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinnon ja Sibelius-seuran Sibeliuspalkinnon.

Pia Freundin konserttiohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikkiin. Nimekkäiden kapellimestareiden kanssa hän on tehnyt runsaasti yhteistyötä - Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Ralf Gothoni jne. - sekä esiintynyt huomattavien orkestereiden solistina.

Pia Freund on esittänyt erityisesti Kaija Saariahon tuotantoa; oopperan Kaukainen Rakkaus Clémencen rooli Bergenin festivaaleilla Norjassa; La Passion de Simone -oratorion kantaesitys Wienin New Crowned Hope -festivaaleilla 2006 sekä Adriana Mater -oopperan Refka Suomen Kansallisoopperan lisäksi Santa Fen musiikkijuhlilla USA:ssa 2008.

Kaija Saariahon teosten lisäksi sopraanon rooliluetteloon kuuluvat mm. Mozartin Taikahuilun Pamina sekä Cosi fan tutte -oopperan Fiordiligi. Myös Giacomo Puccinin oopperan La Bohemen Mimi ja Bizet’n Carmenin Micaèla ovat saaneet Pia Freundista oivan tulkin.

Pia Freund on levyttänyt Ondine- ja Finlandia Records -levymerkeille sekä tehnyt lukuisia TV- ja radionauhoituksia.

Assi Karttunen

Assi Karttunen suoritti vuonna 1994 A-tutkinnon Sibelius-Akatemiasta cembalo pääaineenaan. Opettajina hänellä oli Sibelius-Akatemiassa mm. Anssi Mattila ja Elina Mustonen. Vuoden 1994-95 hän vietti Tanskassa opiskellen Lars Ullrik Mortensenin (cembalisti, nyk. Concerto Copenhagenin taiteellinen johtaja) johdolla. Hän on myös viettänyt aikaa Pariisissa opiskellen yksityisesti Pierre Hantaļn johdolla.

Vuonna 1995-96 Karttunen soitti EUBO:n (European Union Barock Orchestra) kiertueilla eri puolilla Eurooppaa ja mm. Marokossa ja Maltalla, ja osallistui orkesterin cembalistina ja urkurina Bachin Markus-passion rekonstruktion levytykseen vuonna 1996.

Kotimaassa Karttunen kuuluu Kuudennen kerroksen barokkiorkesteriin, mutta soittaa monissa muissakin barokkikokoonpanoissa ja kamariorkestereissa. Hän on soittanut Kuudennen kerroksen barokkiorkesterin, Vox Artisin, Finlandia Sinfoniettan, Tampereen ja Lahden orkesterien solistina, esiintynyt soolocembalistina monilla festivaaleilla ja YLE:n sekä FST:n televisio-ohjelmissa. Hän on osallistunut muusikkona Taite ry:n produktioihin, kuten Rebelin Ulysse, Gluckin Orfeus ja Eurydike, Bachin kantaatteihin pohjautuva Herkules ja poikkitaiteelliseen Poimin kaksitoista hedelmää -esitykseen.

Karttusen soololevy, Ariosa, varhaista italialaista cembalo-ohjelmistoa Jubal -levymerkille ilmestyi vuonna 1999. Uusi CD nimellä Memento mori Froberger ilmestyi Alba-levymerkillä vuonna 2005. Vuodesta 2002 Karttunen opiskeli Sibelius-Akatemian DocMus-osastolla ja valmisti jatkotutkintoaan myös Vest-tutkijakoululaisena. Hän suoritti musiikin tohtorintutkinnon syksyllä 2006. Karttunen opettaa cembalon soittoa ja basso continuoa mm. Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa.

Varpu Haavisto

Varpu Haavisto suoritti sellonsoiton diplomin vuonna 1990 ja valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-akatemiasta vuonna 1993. Gambansoittoa ja vanhaa musiikkia hän opiskeli Sibelius-akatemiassa vuosina 1986-96. Vuonna 1996 hän suoritti gambansoiton ja vanhan musiikin yhtyesoiton diplomit Sibelius-akatemiassa erinomaisin arvosanoin. Hän on opiskellut gambansoittoa lisäksi useilla mesterikursseilla sekä yksityisesti Lontoossa Lawrence Dreyfusin johdolla.

Varpu Haavisto esiintyy aktiivisesti sekä soolokonsertein että yhtyemuusikkona useissa suomalaisissa vanhan musiikin yhtyeissä ja on perustajajäsen Verso-triossa, jossa hänen lisäkseen soittavat Petri Mattson ja Assi Karttunen. Hän soittaa yhtyemuusikkona useissa vanhan musiikin levytyksissä ja on tehnyt useita nauhoituksia Yleisradiolle. Kesällä 2001 hän levytti yhdessä kansainvälisen Phantasm-yhtyeen kanssa W. Lawesin 6-ääniset fantasiat. Joulukuussa 2001 hän debytoi Sibelius-akatemian Soiva akatemia -sarjassa. Hän opettaa sellon- ja gambansoittoa sekä vanhaa musiikkia Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa ja Pirkanmaan musiikkiopistossa.