Vanhassa vara parempi!

VI Vanhan musiikin tapahtuma Imatran kirkoissa 20.–23.8.2006

- - -

Markku Mäkinen

Markku Mäkinen

Markku Mäkinen (s.1973) valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta 1999. Hän suoritti A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin urkujensoitossa 1998 prof. Olli Porthanin johdolla ja cembalonsoitossa 2001 Kati Hämäläisen oppilaana. Opintojaan hän on täydentänyt lukuisilla koti- ja ulkomaisilla mestarikursseilla. Vuosina 1998-2000 hän jatkoi urkujensoitonopintojaan Amsterdamin konservatoriossa prof. Jacques van Oortmerssenin johdolla suorittaen Tweede fase -tutkinnon (solistidiplomi) erityismaininnalla cum laude.

Markku Mäkinen on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Liettuassa, Alankomaissa, Venäjällä, Italiassa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa ja Espanjassa. Hän esiintyy säännöllisesti useiden vanhan musiikin yhtyeiden, mm. Opus X:n ja Baccanon, kanssa. Sibelius-Akatemian myöntämän ensikonserttinsa hän antoi 1999 Kallion kirkossa Helsingissä. Lisäksi hän on tehnyt nauhoituksia Yleisradiolle. Hän voitti 3. palkinnon Alkmaarin kansainvälisessä Schnitger-urkukilpailussa Hollannissa 1997 ja 1. palkinnon Kotkan kansainvälisessä urkukilpailussa 2002. Syksystä 2002 hän on opettanut urkujensoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa. Lisäksi hän on opettanut mestarikursseilla, mm. Oundlen kansainvälisellä festivaalilla Englannissa, Tarton yliopiston Viljandin kulttuuriakatemiassa Virossa ja Sibelius-Akatemian Kuopion koulutusyksikössä.

Maaliskuussa 2003 ilmestyi Markku Mäkisen ja Jan Lehtolan Alba-levymerkille nauhoittama cd-levy Danse Sacrée (ABCD 169), joka sisältää ranskalaista nelikätistä urkumusiikkia 1900-luvulta. Keväällä 2005 julkaistiin Mäkisen yhdessä italialaisen kollegansa Fabio Ciofinin ja Opus X -yhtyeen kanssa Kotkan kirkossa nauhoittamat J.S. Bachin konsertot kahdelle kosketinsoittimelle ja jousille (La Bottega Discantica, Discantica 117). Lisäksi Mäkinen esiintyy kamarimuusikkona useilla muilla levyillä. Lähitulevaisuudessa julkaistaan myös Mäkisen Alba-levymerkille kesäkuussa 2004 Tampereen tuomiokirkossa nauhoittama Sigfrid Karg-Elertin (1877–1933) musiikkia sisältävä cd-levy. Julkaisemistaan odottavat myös syksyllä 2005 Janakkalan kirkon uruilla soitettu ohjelma pohjoissaksalaista 1600-luvun musiikkia ja Alba-yhtiölle yhdessä Petri Tapio Mattsonin ja Eero Palviaisen kanssa nauhoitettu Georg Muffatin urkuteoksista ja H.I.F. von Biberin viulukappaleista muodostuva kokonaisuus sekä tammikuussa 2006 yhdessä Fabio Ciofinin kanssa nauhoitettu J.S. Bachin ja hänen poikiensa kahden kosketinsoittimen konsertoille rakentuva ohjelma.